Puterea fitoestrogenilor. Lista alimentelor bogate în fitoestrogeni pentru echilibrare hormonală

28-06-2023

 

 

Știai că...

 

Dezechilibrul hormonal îți poate afecta negativ atât starea fizică, cât și cea mentală, având un impact semnificativ asupra calității vieții tale? Ei bine, în acest context trebuie să știi că alimentația are un rol foarte important în reglarea hormonală, indiferent de vârstă. Iar o soluție la îndemână este reprezentată de alimentele bogate în fitoestrogeni naturali.

 

Află, în articolul de mai jos, ce sunt fitoestrogenii naturali, care sunt aceste alimente și cum le poți integra mai ușor în regimul tău zilnic.

 

 Ce sunt fitoestrogenii naturali?

 

Dacă îți mai amintești, în urmă cu puțin timp, am aflat ce sunt fitoestrogenii naturaliși cum te ajută să redobândești echilibrul hormonal. Pe scurt, fitoestrogenii sunt compuși naturali care se găsesc în diverse plante și au o acțiune asemănătoare cu cea a estrogenului.

 

Lista alimentelor bogate în fitoestrogeni

 

Una dintre cele mai bune modalități de a beneficia de fitoestrogeni naturali este prin includerea în alimentație a alimentelor bogate în acești compuși. Astfel beneficiezi și de efectele benefice ale fitoestrogenilor naturali, ci și de surse bogate de nutrienți esențiali și antioxidanți care contribuie la bunăstarea generală a organismului.

 

Află, în continuare, lista de alimente bogate în fitoestrogeni pe care le poți integra cu ușurință în regimul tău zilnic.

 

Soia, aliment bogat în fitoestrogeni

 

Soia este unul dintre cele mai cunoscute și mai bogate alimente în fitoestrogeni. De la tofu și laptele de soia la tempeh și miso, există o gamă variată de produse din soia pe care le poți încerca.

 

Acestea conțin izoflavone, un tip de fitoestrogen care poate ajuta la reducerea simptomelor neplăcute asociate menopauzei, cum ar fi bufeurile și uscăciunea vaginală.

 

Lintea și fitoestrogenii naturali

 

 

Lintea este o leguminoasă versatilă, care nu doar că este o sursă excelentă de proteine și fibre, dar conține și fitoestrogeni precum lignani și izoflavone. Acești compuși ajută la menținerea echilibrului hormonal și la reducerea riscului de afecțiuni legate de dezechilibrul hormonal.

 

 

Semințe de in, bogate în fitoestrogeni naturali

 

Semințele de in sunt mici comori nutriționale care, la rândul lor conțin lignani, fitoestrogeni benefici pentru sănătatea hormonală. Adaugă semințele de in în regimul tău zilnic și te vei bucura de echilibrul hormonal.

 

 

Semințe de susan pentru echilibru hormonal

 

Pe lângă semințele de in, poți pun pe lista de cumpărături și semințele de susan.

 

Aceste semințe mici și aromate sunt o sursă excelentă de lignani, fitoestrogeni cu potențial antioxidant și antiinflamator. Consumul regulat al semințelor de susan contribuie la menținerea unui nivel optim de estrogen în organism și la promovarea sănătății hormonale în timpul menopauzei sau în alte etape ale vieții.

 

Mazărea verde și fitoestrogenii

 

Această legumă delicioasă și hrănitoare nu este doar o sursă bună de vitamine și minerale, ci conține și fitoestrogeni precum izoflavonele. Consumul de mazăre verde poate ajuta la menținerea unui echilibru hormonal sănătos și poate reduce simptomele neplăcute asociate cu dezechilibrul hormonal.

 

Așa că o mâncare de măzare sau o salată care conține mazăre e oricând binevenită.

 

 

 

 


Nuci, alimente cu fitoestrogeni

 

Dacă ești în căutarea unei gustări sănătoase și hrănitoare, nu uita să incluzi în dieta ta diverse tipuri de nuci. Alunele și nucile sunt exemple de nuci bogate în fitoestrogeni precum lignanii și izoflavonele. Acești compuși pot ajuta la menținerea sănătății hormonale și pot promova echilibrul hormonal în corp.

 

Vestea bună este că nucile nu doar că sunt bogate în fitoestrogeni, ci fac parte din categoria alimentelor care stimulează producția de estrogen.

 

Semințe de chia nutritive pentru echilibru hormonal

 

Semințele de chia pot fi o sursă excelentă de fitoestrogeni în meniul tău zilnic. Aceste semințe mici dar pline de nutrienți conțin lignani și alte substanțe fitochimice care sprijină sănătatea hormonală și echilibrul hormonului estrogen.

 

Trifoi roșu, beneficii pentru menopauză

 

Trifoiul roșu este o plantă cu flori mici, care conține izoflavone și alți compuși fitoestrogeni. Extractul de trifoi roșu este adesea utilizat în suplimente alimentare pentru a ajuta la menținerea sănătății hormonale și la reducerea simptomelor neplăcute asociate cu menopauza.

 

Îl poți consuma sub formă de infuzii sau supliment alimentar.

 

Usturoiul, aliment care ajută la reglarea hormonală

 

Usturoiul nu este doar un condiment delicios, ci are și proprietăți fitoestrogenice. Acesta conține compuși precum lignanii, care pot contribui la menținerea echilibrului hormonal și la promovarea sănătății generale. Îl poți consuma ca atare în mâncăruri, însă, dacă-ți pică greu la stomac, atunci citește despre beneficiile uleiului de usturoiși consumă-l sub formă de capsule.

 

Tu ce alimente bogate în fitoestrogeni alegi să mănânci?