Alimente care scad imunitatea și cu ce să le înlocuiești

20-11-2023

În sezonul rece, imunitatea ta poate avea de suferit nu doar din cauza temperaturilor scăzute, ci și din cauza alimentelor care scad imunitatea. Adică acele mâncăruri pe care le consumi constant și care nu-ți oferă necesarul de nutrienți.

 

În acest articol vei afla cum influențează alimentația imunitatea, mai exact alegerile alimentare pe care le faci, cât și o listă de alimente care scad imunitatea și pe care ar fi bine să le ocolești sau să le consumi cât mai puțin.

 

Înainte de a afla ce alimente scad imunitatea, poți face o oprire la articolul nostru în care îți povestim ce este sistemul imunitar ca să înțelegi mai bine cât de important este, de fapt.

 

Legătura dintre alimentație și imunitate

 

Legătura dintre imunitate și alimentație este strânsă și îți influențează în mod semnificativ starea generală de sănătate. Sistemul imunitar este responsabil de apărarea organismului împotriva infecțiilor și a altor agenți patogeni, iar alimentația joacă un rol esențial în susținerea și întărirea acestui sistem.

 

E simplu.

 

Dacă mâncarea pe care o gătești nu conține necesarul de nutrienți de care are nevoie organismul tău, atunci imunitatea ta va avea de suferit.

 

Prin intermediul alimentației, organismul primește nutrienții necesari pentru producția și funcționarea optimă a celulelor și componentelor sistemului imunitar. Unele vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina D, seleniul, sunt esențiale pentru o funcționare adecvată a sistemului imunitar. Zincul întărește sistemul imunitar și ajută la combaterea răcelii, iar uleiul de usturoi este și el bun pentru imunitate.

 

Alimentele bogate în aceste nutrienți contribuie la creșterea capacității de apărare a organismului împotriva infecțiilor.

 

De asemenea, o alimentație sănătoasă ajută la scăderea colesterolului și are o mulțime de alte beneficii.

 

Acum, află ce alimente îți afectează imunitatea și care sunt alternativele sănătoase.

 

Alimente care scad imunitatea

 

Printre alimentele care îți afectează imunitatea se numără mâncarea de tip fast-food, alcoolul, cafeaua, alimente bogate în grăsimi saturate.

 

Alimente procesate și fast-food

 

Hamburgerii, pizza și alte alimente fast-food sunt adesea bogate în grăsimi saturate, sodiu și conservanți. Aceste ingrediente pot avea un impact negativ asupra sistemului tău imunitar și pot cauza inflamații în corp. Ești interesat de un stil de viață mai sănătos? Citește lista alimentelor naturale cu rol antiinflamator.

 

În loc să alegi fast-food-ul, încearcă să prepari mâncăruri acasă, folosind ingrediente proaspete și sănătoase. Astfel, vei putea controla mai bine calitatea alimentelor tale și vei evita substanțele nocive. Poți chiar să faci pizza de casă sau hamburgeri de casă cu sosuri sănătoase, fără aditivi și zahăr adăugat.

 

Alimente bogate în grăsimi saturate care scad imunitatea

 

Grăsimile saturate, care se găsesc în special în alimentele de origine animală precum carnea roșie și produsele lactate bogate în grăsimi, duc la inflamații în întregul organism. Aceste inflamații pot suprima răspunsul imun și cresc riscul de boli cronice. Înlocuiește aceste alimente cu surse sănătoase de grăsimi, cum ar fi avocado, nuci și ulei de măsline extravirgin.

 

Cofeina în exces

 

Cafeaua și băuturile energizante care conțin cofeină pot duce la deshidratare și pot afecta somnul, fapt ceea ce slăbește sistemul imunitar. Dacă bei cafea, asigură-te că o faci cu moderație și că îți menții hidratarea adecvată. Sau poți încerca cafea cu Ganoderma, care oferă suport pentru sistemul imunitar și energie pentru întreaga zi. Citește despre beneficiile consumului de cafea Ganoderma iarna.

 

Alcoolul în exces afectează sistemul imunitar

 

Consumul excesiv de alcool slăbește sistemul imunitar. În plus, alcoolul poate perturba echilibrul bacteriilor benefice din intestin și reduce producția de celule imune. Dacă bei alcool, fă-o cu măsură și evită excesele pentru a-ți proteja sănătatea.

 

Cu ce înlocuiești alimentele care scad imunitatea?

 

Cu top 10 alimente pentru imunitate puternică! Mai mult, o hidratare corespunzătoare, mișcare constantă și un somn odihnitor reprezintă cheile către o imunitate sănătoasă, care te ține departe de răceli și gripe.

 

De asemenea, creează-ți o imunitate imbatabilă cu combinația de Cordyceps Sinensis, Zinc și Spirulină Naturală.

 

Fii mereu sănătos!