Eden Line

Coş:


Total: 0,00 RON COMANDÃ

0

Cand vine momentul ca detergentii din casa ta sa devina ecologici

11-09-2018

Casele noastre intră tot timpul în contact cu detergenții. Avem un detergent pentru geamuri, unul pentru parchet, câte unul pentru rufe, vase, gresie, aragaz, chiuvetă, toaletă și încă alte câteva la care nu m-am gândit încă.

 

 

Folosim detergenți încă de când ne-am săturat de săpunul de casă, oțet, spirt și leșie, cum o făceau generații și generații de oameni care și-au curățat casele cum au putut ei mai bine.  Dezvoltarea pieței articolelor de curățare și creșterea cererii pentru produse din ce în ce mai bune au umplut rafturile magazinelor cu milioane de opțiuni, însă cu timpul a apărut și nevoia clientului de a se informa mai amănunțit despre produsele folosite și compoziția acestora.

 

 

Cât de sănătoase sunt aceste produse pe care le folosim pentru curățarea caselor, farfuriilor, hainelor bebelușilor noștri? De ce unii dintre noi facem alergii, iritații, avem probleme respiratorii, endocrinologice și câte și mai câte?

 

 

Hai să enumerăm principalele ingrediente folosite în detergenți și care sunt nesănătoase pentru noi dar și pentru mediul înconjurător:

 

  • Surfactanții– apar frecvent în compoziția detergenților tradiționali; ei sunt agenți care favorizează îmbibarea țesăturilor. Aceștia sunt, de fapt, diferite ingrediente chimice care pot elibera benzen, o toxină corelată frecvent cu apariția cancerului.
  • Fosfatul –un element chimic adăugat frecvent detergentului de haine, a afectat grav mediul înconjurător în ultimele decade, fiind dăunător peștilor și mediului acvatic.
  • Vopsele artificiale– aditivi și parfum – acestea  pot cauza reacții alergice sau erupții cutanate.

 

O mare parte din ingredientele detergenților tradiționali nu sunt intenționate să curețe țesăturile, ci doar să le parfumeze și să le înfrumusețeze. Unde mai pui că nivelul ridicat de toxicitate este un adevărat pericol pentru bebeluși și copii mici. Produsele tradiționale pot provoca arsuri cutanate și ale țesuturilor din ochi, gură și gât.

 

 

Alternative pentru detergenții chimici

 

Tot mai mulți își doresc o soluție mai bună, dar și sustenabilă pentru mediul înconjurător. Este vorba despre ceva ce nu conține clor, fosfați sau aditivi nocivi pielii atât de sensibile și de delicate ca a bebelușilor. Ei vor merge de-a bușilea pe podea, vor băga în gură orice găsesc pe jos și își vor ronțăi bavețica.

 

Ei bine, sunt câteva alternative pe care le poți alege în locul detergenților tradiționali:

- Primii în listă sunt, cu siguranță, detergenții bio care conțin produse chimice, dar sunt prietenoși cu mediul înconjurător și sunt hipoalergici. Producătorii de detergenți „verzi” au început prin a-și face produsele mai concentrate, ceea ce este bine pentru mediul înconjurător. Ingredientele sunt naturale, din surse organice, astfel încât riscurile la care noi suntem expuși sunt mai scăzute.

 

- O alternativă ar fi și folosirea nucii de săpun – produsul arborelui de săpun (Sapindus Mukorossi) care acționează ca un detergent natural. Unde mai pui că nuca de săpun este foarte eficientă la spălarea rufelor colorate, care nu se vor decolora ca urmare a contactului cu produsele chimice. Totuși, în cazul în care spălați rufe albe, mai eficient ar fi să folosiți bicarbonatul de sodiu (dacă optați pentru produse 100% naturale). Un alt atu al nucii de săpun este și faptul că prelungește durata de viață a mașinilor de spălat și poate fi folosită cu ușurință la spălarea automată.

 

- Dacă încă nu v-am convins să căutați alternative pentru detergenții tradiționali, atunci una din soluțiile cele mai la îndemână ar fi clătirea adițională a rufelor și folosirea detergenților pentru copii, care au o concentrație mai mică de produse nocive.

 

Alegeți responsabil și informați-vă bine înainte, iar recompensa va fi pe măsură!