Ce sunt lipoamele de grăsime și cum le previi

31-03-2023

Ai descoperit o umflătură sub piele, de dimensiuni nici prea mici nici prea mari și nu știi despre ce e vorba? Ei bine, s-ar putea să fie un lipom de grăsime.

 

Lipoamele de grăsime sunt formațiuni benigne (necanceroase) sub piele, ca niște gâlme, compuse din celule de grăsime. Deși nu sunt periculoase și nu cauzează probleme de sănătate, pot fi inestetice și pot cauza disconfort.

 

În acest articol, vei afla mai multe despre lipoamele de grăsime și cum le poți preveni.

 

Ce sunt lipoamele de grăsime?

 

Lipoamele de grăsime sunt formațiuni rotunde sau ovale, care se dezvoltă sub piele. Acestea pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai frecvent sunt întâlnite pe gât, umeri, brațe, cap, spate și coapse.

 

Acestea sunt compuse din celule de grăsime, care sub microscop, pot părea că sunt împachetate împreună, formând o masă distinctă.

 

Cauzele apariției lipoamelor de grăsime

 

De ce apar lipoamele de grăsime?

 

Nu se cunoaște exact cauza apariției lor. Unele cercetări sugerează că acestea ar putea fi cauzate de o mutație genetică, însă nu există dovezi concrete care să susțină această teorie.

 

Alți factori care ar putea crește riscul de apariție a lipoamelor includ:

 

  • vârsta (cei peste 40 de ani sunt mai predispuși la apariția lipoamelor);
  • sexul (femeile sunt mai predispuse decât bărbații);
  • afecțiuni medicale precum diabetul sau bolile de tiroidă.

 

Simptomele lipoamelor de grăsime

 

Lipoamele de grăsime sunt de obicei nedureroase și nu cauzează disconfort. De asemenea, în funcție de dimensiuni, dacă sunt atinse cu degetul se mișcă ușor.

 

Cu toate acestea, sunt inestetice, iar dimensiunea lor se poate modifica în timp. În cazuri rare, lipoamele pot deveni dureroase dacă prezintă numeroase vase de sânge sau pune presiune pe articulații.

 

Este recomandat să mergi la medic pentru un diagnostic corespunzător. De ce? Pentru că lipomul de grăsime dureros poate să fie, de fapt, un furuncul.

 

Diagnosticarea lipoamelor de grăsime

 

Diagnosticarea lipoamelor de grăsime poate fi făcută printr-o examinare fizică.

 

În cazuri rare, medicul specialist poate recomanda o biopsie pentru excluderea posibilității ca ca lipoamele de grăsime să fie canceroase. În general, lipoamele sunt inofensive și nu necesită tratament, decât dacă sunt inestetice sau cauzează disconfort, așa cum ți-am zis mai sus.

 

Cum tratăm lipoamele de grăsime?

 

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru lipoamele de grăsime. Dacă acestea nu cauzează probleme, este posibil să nu fie necesar niciun tratament.

 

În cazul în care lipoamele sunt inestetice sau cauzează disconfort, acestea pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală sau prin liposucție.

 

Prevenirea apariției lipoamelor de grăsime

 

Nu există nicio metodă cunoscută de prevenire a apariției lipoamelor de grăsime.

 

Cu toate acestea, există câteva măsuri preventive pe care le poți aplica pentru a reduce riscul de apariție a acestor formațiuni sub piele.

 

Dieta sănătoasă

 

De exemplu, menținerea unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ poate ajuta și reduce riscul de apariție a anumitor afecțiuni medicale, inclusiv a lipoamelor. Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta lipoame de grăsime.

 

O alimentație sănătoasă și exerciții regulate sunt recomandate. De asemenea, poți încerca și suplimente pentru blocarea poftei de mâncare. Atenție, suplimentele nu înlocuiesc o dietă sănătoasă, bogată în grăsimi sănătoase și proteine, vine doar în completarea acesteia.

 

Evitarea expunerii la substanțe toxice

 

O altă metodă de a preveni lipoamele este expunerea la substanțe toxice, cum ar fi pesticidele, produsele chimice de curățare sau poluarea aerului. Încearcă să eviți sau să limitezi expunerea la aceste substanțe.

 

Eliminarea sau reducerea consumului de alcool

 

Reducerea consumului de alcool este binevenită deoarece consumul excesiv poate fi asociat cu apariția lipoamelor de grăsime. 

Consumă alimente bogate în antioxidanți

 

Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și pot reduce riscul de apariție a lipoamelor de grăsime.

 

Tabelul antioxidanților naturali este exact ce ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii atunci când prepari meniul pentru următoarea zi sau săptămână. Descoperă care sunt sursele naturale de reveratrol și completează-ți meniul cu suplimentul Resveratrol Duo.

 

Nu uita să mergi constant la medic pentru a identifica din timp lipoamele de grăsime și a le ține sub observație. Discută cu medicul tău cum să-ți monitorizezi pielea și cum să identifici eventualele semne.

 

Fii mereu sănătos!