Cum îți dai seama că suferi de sindromul colonului iritabil

29-11-2022

Cum îți dai seama că suferi de sindromul colonului iritabil

 

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune intestinală destul de întâlnită, care îți poate afecta serios stilul de viață. Cu siguranță, nu ai auzit doar o dată că o persoană care suferă de colon iritabil nu poate consuma anumite alimente sau are dureri mari de stomac. 

 

Hai să aflăm mai multe despre simptomele colonului iritabil pentru ca tu să-l identifici mai ușor și să accelerezi vindecarea.

 

Ce reprezintă sindromul de colon iritabil?

Colonul iritabil mai este cunoscut din punct de vedere medical și sub numele de sindromul de intestin iritabil (SII) sau sindromul colonului iritabil (SCI). Acesta reprezintă o afecțiune la nivelul sistemului digestiv care se manifestă în principal prin dureri abdominale și o alternanță între diaree și constipație.

 

Însă simptomele sunt mai multe și mai variate.

 

Cauzele colonului iritabil

Ultimele studii confirmă faptul că una dintre cauzele colonului iritabil este legată de mișcările musculaturii intestinului gros, ultima porțiune a tubului digestiv. 

 

O altă cauză a acestei afecțiuni poate fi un reflex gastrocolic mult prea accentuat. Atunci când stomacul se umple cu mâncare, este declanșată activitatea tubului digestiv prin reflexul gastrocolic.

 

Inflamația la nivelul intestinului sau infecțiile pot reprezenta alte cauze ale acestui sindrom.

 

Conform specialiștilor, există anumiți factori care pot declanșa probleme cu colonul, cum ar fi:

 • anumite fluctuații hormonale,
 • alimentația necorespunzătoare,
 • antibiotice care afectează flora intestinală,
 • abuzul de laxative,
 • sedentarismul,
 • stresul constant.

 

Iar unul dintre factorii de risc este sexul, această afecțiune fiind mult mai des întâlnită la reprezentantele sexului feminin. Un alt factor de risc este vârsta, simptomele colonului bolnav apar de regulă la persoanele care au sub 50 de ani. 

 

Mai departe, vei afla mai multe despre simptomele colonului iritabil pe sistem nervos.

 

Simptomele sindromului de colon iritabil 

Este posibil ca simptomele colonului iritabil să-ți fie cunoscute. Dacă nu, ți-am pregătit o listă pe care să o ai în vedere atunci când faci vizita medicală de rutină.

 

Uite cele mai întâlnite simptome ale colonului bolnav:

 • senzația de defecație incompletă,
 • prezența mucusului în scaun în cantități mari,
 • balonări frecvente,
 • greață,
 • diaree/constipație,
 • modificarea frecvenței scaunului (emisia de materii fecale este prea deasă sau prea rară), 
 • modificări ale aspectului scaunului (este recomandată o analiză pentru 

 

Mai există și alte manifestări de care trebuie să ții cont, cum ar fi oboseala cronică sau stări de anxietate inexplicabile. Dacă simptomele nu sunt identificate și tratate la timp, sindromul de colon iritabil poate duce și la complicații, cum ar fi:

 

Uite ce remedii naturale pentru durerile de stomac trebuie să încerci.

 

Simptome colon iritabil pe sistem nervos

Mai sus, îți spuneam despre faptul că există anumiți factori care declanșează acest sindrom, printre care și stresul. Din păcate, mai adăugăm la listă ceva: simptomele colonului iritabil pot fi declanșate pe sistem nervos. 

 

Mai exact, stresul influențează în mod negativ activitatea sistemului digestiv, de aici durerile de stomac frecvente și iritarea colonului. Așadar, sindromul colonului iritabil poate să apară și pe sistem nervos. 

 

Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile

Simptomele colonului iritabil sunt foarte neplăcute, de aceea este indicat să ai o alimentație sănătoasă, să faci sport cât poți de des și să ai grijă la toți factorii pe care ți i-am enumerat mai sus. 

 

De asemenea, poți încerca curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile în când în când pentru a elimina toxinele din organism. De asemenea, pentru colonul iritabil există anumite tratamente naturiste pe care le poți încerca cu succes.

 

Nu uita, sănătatea începe din farfurie. Dacă ai simptomele colonului iritabil, mergi la un medic pentru mai multe analize, elimină din meniu alimentele superprocesate și pe cele care sunt bogate în fructoză și lactoză. Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi și nu mânca niciodată pe fugă.

 

Este important de menționat faptul că sindromului colonului iritabil nu este o boală gravă și poate fi gestionată cu ușurință, în cazul în care te confrunți cu ea. 

 

Fii mereu sănătos!

 

Obține 20% reducere!

 

Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.