Ce vitamine să iei pentru astenia de toamnă

26-09-2023

După lunile lungi și însorite de vară, tranziția către sezonul rece poate aduce o serie de simptome neplăcute, cum ar fi oboseala cronică, slăbiciunea și lipsa de energie. Din păcate, micșorarea zilei și scăderea temperaturilor pot provoca așa-numita astenie de toamnă. 

 

Există, însă, soluții pentru a-ți menține un tonus de vacanță, iar unul dintre cele mai eficiente moduri este să te asiguri că organismul tău primește vitaminele esențiale de care are nevoie.

 

 

În acest articol, vei afla mai multe despre vitaminele pentru astenia de toamnă și cum te ajută ele să te simți mai bine.

 

 

Vitamina D, numită și vitamina soarelui

 

Vitamina D este cunoscută drept "vitamina soarelui" pentru că organismul nostru o produce în mod natural atunci când pielea este expusă la razele solare. Vitamina D, de asemenea, contribuie la reducerea oboselii și creșterea vitalității.

 

Cu toate acestea, în sezonul rece, expunerea la soare este limitată, ceea ce poate duce la deficit de vitamina D. Această vitamină este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar și pentru menținerea nivelului de energie. Prin urmare, suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la prevenirea și tratarea asteniei de toamnă.

 

Beneficiile vitaminei D pentru organism

 

Vitamina D este esențială pentru sănătatea noastră și joacă un rol important în funcționarea optimă a organismului. Printre beneficiile sale notabile se numără:

 

 • Menține oasele puternice și previne osteoporoza.
 • Susține sistemul imunitar.
 • Oferă energie.
 • Menține tensiunea arterială la nivel optim.
 • Protejează funcțiile cognitive.

 

Cum să obții vitamina D

 

Vitamina D poate fi obținută nu doar prin expunerea la soare, ci și din alimentația noastră. Iată câteva alimente bogate în vitamina D:

 

 • Peștele gras.
 • Laptele fortificat.
 • Ouă.
 • Ciuperci.

 

De asemenea, suplimentele alimentare cu vitamina D reprezintă o sursă ideală pentru persoanele care suferă de deficit.

 

Oricum, dacă nu poți să stai la soare pentru a-ți lua doza de vitamina D, nu uita să consumi alimente potrivite, respectiv suplimente potrivite cum ar fi și suplimentul Omega Essential. 

 

Vitamina C pentru întărirea sistemului imunnitar

 

Când vorbim de vitamine pentru astenia de toamnă, trebuie să vorbim și de Vitamina C, care este esențială pentru a te proteja împotriva schimbărilor de temperatură și pentru producerea de celule albe din sânge, responsabile de apărarea organismului de agresiunile externe.

 

Această vitamină antioxidantă ajută la combaterea infecțiilor și a răcelilor, care pot contribui la senzația de oboseală. Mai mult decât atât, vitamina C are și un efect pozitiv asupra stării de spirit, ajutând la reducerea stresului și anxietății, care pot fi exacerbate în timpul sezonului de toamnă.

 

Efectele vitaminei C pentru organism

 

Această vitamină antioxidantă are următoarele beneficii pentru organism:

 

 • Accelerează vindecarea rănilor.
 • Contribuie la producția de colagen.
 • Ajută la absorbția fierului.
 • Reduce riscul de boli cardiovasculare.

 

Cum obții vitamina C

 

Există multe fructe și legume cu un conținut ridicat de vitamina C, cum ar fi portocalele, strugurii sau kiwi. Cu toate acestea, există și o listă lungă de legume bogate în vitamina C pe care le poți include în dietă, pentru a ține bolile sezonului rece la distanță. Broccoli, spanacul, usturoiul sau busuiocul sunt surse excelente de vitamine și aliații perfecți pentru sistemul imunitar.

 

Așadar, fă-ți stocul de legume verzi și de fructe și nu uita să apelezi la suplimente de Vitamina C, care sunt extrem de eficiente și se absorb rapid în organism. Completarea regimului alimentar cu suplimentele nutritive potrivite contribuie la buna funcționare a organismului și la menținerea sănătății acestuia.

 

Magneziul, mineralul bun pentru astenia de toamnă

 

Magneziul este un mineral esențial pentru funcționarea corespunzătoare a mușchilor și a sistemului nervos. Acest mineral reduce oboseala, îmbunătățește calitatea somnului și ajută la gestionarea stresului, simptomele comune ale asteniei.

 

Beneficiile magneziului pentru organism 

 

Printre vitaminele menționate mai sus, e bine să știi mai multe și despre mineralele care te pot ajuta cu astenia de toamnă.

 

Magneziul susține funcționarea sistemului nervos, reglând neurotransmițătorii responsabili de starea de bine. În plus, contribuie la menținerea echilibrului hormonal și a nivelului de energie.

 

Deficiența de magneziu poate cauza crampe musculare, oboseală și iritabilitate. Acest mineral poate fi util în combaterea asteniei de toamnă, mai ales dacă te simți obosit și iritat. Află și cum elimini starea de oboseală normală și amețeală.

 

Surse importante de magneziu

 

Există mai multe modalități de a asigura un aport adecvat de vitamine pentru a combate astenia de toamnă. Spre exemplu, poți să obții aceste vitamine și din alimentația ta.

 

Sursele alimentare bogate în magneziu includ semințe de dovleac, nuci și alune. De asemenea, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau broccoli, sunt surse excelente de magneziu. Pe lângă acestea, cerealele integrale, leguminoasele, peștele și carnea de pui conțin magneziu în cantități semnificative.

 

De asemenea, nu uita de suplimente care întăresc sistemul imunitar. Cordyceps Sinensis, spre exemplu, este un imuno-modulator perfect care creşte capacitatea de a suporta oboseala.

 

Astenia de toamnă se poate ține sub control

 

Așadar, există o mulțime de vitamine pentru astenia de toamnă.  Astenia de toamnă poate fi o provocare, dar cu ajutorul vitaminelor potrivite, poți să o gestionezi cu succes.

 

Vitaminele D și C și cu magneziul, pot fi instrumente valoroase în lupta împotriva oboselii și a lipsei de energie. Nu uita să iei suplimente pentru a te asigura că primești exact ceea ce ai nevoie pentru a te simți bine și sănătos în sezonul de toamnă.

 

Așadar, cu atenție la alegerea alimentației și cu administrarea suplimentelor potrivite, poți să te bucuri de o toamnă plină de energie și vitalitate, în ciuda asteniei sezoniere.

 

Fii mereu sănătos!