Cele mai bune ceaiuri pentru constipație și balonare

02-08-2023

 

 

 

Constipaţia îţi strică planurile? Ei bine, nu ești singurul. Constipația și balonarea sunt două dintre cele mai frecvente afecțiuni ale aparatului digestiv. 

 

Mulți oameni se confruntă cu problemele tranzitului intestinal, iar soluția poate fi mai aproape decât crezi.

 

 

Ceaiurile medicinale contribuie la reglarea tranzitului, îndepărtarea lichidelor corporale în exces, detoxifierea organismului și îmbunătățirea stării generale de sănătate. Acționează blând, nu au efecte secundare și pot fi utilizate pe termen lung.

 

 

În articolul de azi vei afla mai multe despre proprietățile ceaiurilor în tratarea constipației și a balonării, dar și cum poți să le consumi pentru rezultate optime și o sănătate de fier.

 

Despre constipație și balonare, pe înțelesul tuturor

 

Despre balonare am putea spune că se manifestă ca o senzație de „prea-plin”, de stomac umflat după ce ai servit masa. Practic, e vorba despre un disconfort la nivelul abdominal Afecțiunea poate fi cauzată de flatulență sau de tulburările mușchilor sistemului digestiv.

 

Te întrebi ce se întâmplă în corpul tău când ești constipat? Odată ajunse în tranzitul intestinal, alimentele ingurgitate prind o formă semilichidă. Acestea trec prin colon, care elimină apa din ele. După ce absoarbe apa din alimente și le transformă în deșeuri, colonul se contractă și împinge toate aceste reziduuri spre rect, unde scaunul va ajunge într-o stare solidă.

 

Constipația blochează acest proces pe care intestinele sunt nevoite să-l facă după fiecare masă.

 

Pe scurt, dacă în cazul celor care nu prezintă niciun fel de blocaj în intestinul gros, frecvența scaunelor este de maxim trei pe săptămână, în cazul celor constipați intervalul eliminării conținutului intestinal poate depăși, uneori, mai mult de o săptămână.

 

Ceaiuri pentru constipație și balonare

 

Constipația și balonarea sunt tulburări comune care afectează în mod negativ funcționarea normală a sistemului digestiv și pot provoca disconfort și iritații. În astfel de momente, găsirea soluțiilor naturale și eficiente devine o prioritate.

 

Repausul la pat, compresele calde și reducerea numărului de mese bogate sunt binevenite în majoritatea cazurilor, însă cei mai mulți apelează la ceaiurile din plante datorită efectelor lor benefice pe termen lung. Atunci când e vorba să previi sau să ții sub control unele aceste afecțiuni digestive, ceaiurile sunt soluția potrivită.

 

Iată care sunt ceaiurile care reprezintă o modalitate blândă de a sprijini sănătatea digestivă și de a ameliora simptomele neplăcute asociate cu constipația și balonarea.

 

Ceaiul de mușețel, eficient împotriva constipației și a balonării

 

Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și antispasmodice, care pot ajuta la reducerea inflamației și a crampelor în sistemul digestiv. Cu alte cuvinte, poate fi cel mai bun calmant dacă suferi de arsuri gastrice, reducând aciditatea și implicit senzația neplăcută de arsură. 

 

Consumul regulat de ceai de mușețel relaxează mușchii tractului intestinal.

 

Ceaiul de mentă pentru constipație și balonare

 

Ceaiul de mentă are un efect calmant și poate ajuta la eliminarea gazelor acumulate în stomac și intestin. Acest lucru reduce senzația de balonare și disconfort abdominal. De asemenea, ceaiul de mentă este celebru pentru calmarea diareii, acesta poate stimula tranzitul intestinal, contribuind la prevenirea constipației și la menținerea unei funcții digestive normale.

 

Bea câte o jumătate de cană la interval de o oră, fără să depășești însă un litru de ceai pe zi. 

 

Ceaiul de păpădie

 

Păpădia este cunoscută pentru faptul că are puterea de a curăța sângele și sistemul digestiv. Planta contribuie semnificativ la eliminarea metalelor grele din țesuturi.

 

Prin urmare, dacă te confrunți cu constipația, prepară o infuzie din păpădie. Este bine să bei ceaiul pentru constipație dimineața, pe stomacul gol și apoi de 2-3 ori pe parcursul zilei. 

 

Cele mai multe dintre aceste ceaiuri se prepară la fel: se toarnă 250 ml de apă fiartă, se adaugă planta și lasă la infuzat un sfert de oră, după care se strecoară și se beau pe stomacul gol.

 

Mursalski chai, eficient în tratarea constipației și a balonării

 

Sideritis scardica, cunoscută în lume sub denumirea de Mursalski chai, originară din zona Greciei, este deosebit de valoroasă din punct de vedere medicinal. 

 

Mursalski chai ajută la întărirea imunității, la detoxifiere, este un bun antioxidant și limitează efectele nocive ale stresului.

 

Datorită proprietății sale numeroase a fost folosită, nu întâmplător, chiar în programul de pregătire a astronauților sovietici. 

 

Ceaiul de munte este recomandat în:

  • ameliorarea durerilor de oase și articulații;
  • întărirea sistemului imunitar și rezistența la răceli și gripă;
  • îmbunătățirea memoriei;
  • tratarea stresului oxidativ;
  • prevenirea stărilor de anxietate;
  • reducerea afecțiunilor asociate sistemului cardiovascular.

 

Despre beneficiile și proprietățile vindecătoare neștiute ale ceaiului Mursalski am mai vorbit pe blogul nostru, pe care îl poți citi oricând dacă vrei mai multe detalii.

 

Pentru a simți pe pielea ta beneficiile ceaiului Mursalski, noi îți recomandăm să bei cel puțin o cană de ceai în fiecare zi. Prepară-l rapid cu 250 de ml de apă fiartă și 2-3 grame de Mursalski chai lăsate câteva minute la infuzat.

 

Datorită conținutului său bogat în fibre și substanțe active, acest ceai poate fi un aliat de nădejde la îmbunătățirea tranzitului intestinal și la reducerea senzației de umflare abdominală. 

 

De asemenea, Mursalski chai este o alegere excelentă pentru susținerea sănătății digestive și pentru obținerea unui tonus bun în viața de zi cu zi.

 

Sperăm că sfaturile noastre îți sunt de folos și te ajută să scapi complet de disconfortul tranzitului intestinal.

 

Fii mereu sănătos!