Ciroza hepatica: simptome si tratament

02-04-2020

Ce simptome prezintă ciroza hepatică și ce remedii există?

 

 

 

 

 

 

Dacă în urma unui control medical recent ai descoperit că ficatul tău este afectat de ciroza hepatică sau ai fost diagnosticat cu o formă de hepatită care poate duce la ciroză, rămâi calm.

 

Doar cu o atitudine senină poți înțelege care sunt riscurile acestei afecțiuni și ce măsuri poți lua tu pentru a nu pierde controlul asupra sănătății tale când vine vorba de ciroza hepatică.

 

Echipa Eden Line îți este alături în demersul de a te menține cât mai sănătos și optimist. De aceea, îți explicăm pe scurt ce înseamnă această afecțiune, dar îți oferim și câteva soluții simple și eficiente pentru ameliorarea ciroziei.

 

Iată ce trebuie să știi despre ciroza hepatică!

 

Ce este ciroza hepatică?

Ciroza hepatică îți afectează ficatul prin deteriorarea țesutului hepatic sănătos. Pe măsură ce boala avansează, țesutul afectat se transformă în țesut cicatricial nefuncțional.

 

Dacă încă nu ai ajuns în acest punct, cel mai bine este să acorzi cât mai multă importanță sănătății tale. Ficatul este un organ vital care îndeplinește funcții esențiale pentru organismul uman. Printre cele mai importante funcții se numără:

  • neutralizarea substanțelor nocive;
  • crearea nutrienților vitali;
  • epurarea sângelui.

 

Dacă intervine ciroza, încă nu ai niciun motiv de îngrijorare. Scenariul devine pesimist doar dacă nu tratezi corespunzător această afecțiune pentru că neglijarea ei duce la incapacitatea ficatului de a mai funcționa normal, iar următoarea etapă poate fi cancerul.

 

Deteriorarea ficatului este ireparabilă, dar dacă ciroza hepatică este descoperită din timp, aceasta poate fi ameliorată și ținută sub control cu succes. 

 

Așadar uită de griji! Te poți bucura de o viață obișnuită și după acest diagnostic.

 

Care sunt cauzele care duc la ciroza hepatică?

Dacă nu ești diagonsticat cu ciroză, e important să cunoști cauzele afecțiunii pentru a-ți menține sănătatea ficatului.

 

O cauză frecventă este consumul excesiv de alcool care provoacă inflamația ficatului. Ciroza se manifestă în funcție de sensibilitatea ficăruia, așa că nu a fost stabilită o cantitate exactă de alcool care îți afectează organismul sau nu. 

 

O altă amenințare o reprezintă virusul hepatic care inflamează ficatul, iar în timp poate provoca apariția cirozei. Formele cronice de hepatita B, C și D pot cauza apariția cirozei hepatice.

 

În condițiile în care ai fost diagonsticat cu hepatita B, găsești cât mai multe informații utile în articolul nostru despre hepatita B: modalități de transmitere, simptome și tratament.

 

Este important să eviți acele și instrumentele medicale nesterilizate, cât și contactul sexual neprotejat, pentru că acestea pot duce la apariția hepatitei B sau C. După cum ai văzut deja, formele cronice de hepatită cauzează ciroza hepatică. Ia în calcul vaccinul împotriva hepatitei care te poate salva complet de asemenea probleme.

 

Acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, cunoscută medical și ca steatohepatita nonalcoolică sau boala ficatului gras, este un alt factor declanșator al cirozei hepatice.

 

De altfel, bolile ductelor biliare pot determina apariția cirozei hepatice prin blocarea bilei în ficat, fapt ce produce inflamarea acestuia.

 

Printre cauze se numără și anumite boli genetice responsabile de apariția cirozei hepatice:

  • hemocromatoza;
  • hepatita autoimună;
  • deficitul de alfa – 1 antitripsina;
  • boala Wilson.

 

Obezitatea și nivelul ridicat al glicemiei reprezintă alți factori de risc.

 

Ce simptome prezintă ciroza hepatică?

În stadiul incipient, ciroza hepatică este asimptomatică. Afecțiunea poate fi descoperită în urma unei analize de sânge sau a unei ecografii abdominale. Tocmai de aceea, este bine să îți faci analizele regulat.

 

În momentul în care ciroza avansează, cele mai frecvente simptome sunt:

  • senzația permanentă de oboseală și lipsa de energie;
  • senzația de greață;
  • lipsa apetitului;
  • pierderea în greutate;
  • mâncărime severă;
  • sângerări frecvente;
  • învinețire la nivelul feței;
  • înroșirea palmelor;
  • atrofie testiculară;
  • mărirea mamelelor la bărbați, cunoscută medical drept ginecomastie.

 

Sfaturi utile pentru a ține ciroza hepatică sub control

În caz de ciroză hepatică se recomandă o alimentație echilibrată, bazată pe fructe și legume, cereale integrale și proteine slabe pe care le găsești în ouă, carne de pui, broccoli, fasole, linte, pește. 

 

Evită carnea grasă și preparatele prăjite. Ideal este să prepari carnea și peștele la cuptor sau să le fierbi. Sarea trebuie tăiată complet de pe listă. De asemenea, trebuie să renunți la alcool, însă cofeina îți poate fi de ajutor.

 

În completarea alimentației echilibrate, vin și suplimentele nutritive care te pot ajuta în ameliorarea cirozei. Un prieten de încrdere găsești în Cordyceps Sinensis, suplimentul care valorifică proprietățile curative ale ciupercii tibetane. Cordyceps lucrează intens asupra menținerii și întăririi imunității, dar se dovedește eficient și pentru alte afecțiuni.

 

Fiind un antiiflamator și antibiotic natural, Cordyceps Sinensis ameliorează afecțiuni ale ficatului, printre care hepatitele, cirozele sau chiar boala ficatului gras. În plus, Cordyceps și-a demonstrat eficiența și în detoxifierea organismului.

 

Alături de Cordyceps, stă și Chitosan, un produs natural, extras din ciuperca agaricus blaze. De fapt, Chitosanul este un tip de celuloză dietetică, ideală în menținerea imunității organismului. Printre multiplele efecte pe care le are Chitosan se numără:

  • refacerea și activarea celulelor hepatice;
  • întărirea funcției antitoxice a ficatului;
  • reducerea nivelului de colesterol din sânge, eliminând riscul apariției ficatului gras;
  • vindecarea celulelor afectate.

 

Pe lângă o alimentație sănătoasă, fă mișcare regulat și menține-ți organismul în formă. 

 

Este foarte important ca pe lângă Cordyceps Sinensis și Chitosan capsule să nu uiți de tratamentul medicamentos prescris de doctor, tratament ce trebuie respectat cu strictețe. 

 

Până data viitoare, ai grijă de tine și adoptă un stil de viață sănătos. Echipa Eden Line îți dorește multă sănătate și optimism!

 

Obține 20% reducere!

 

Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.

 

Click aici-> Mă înscriu!