Cum remediezi deficienţa de zinc din organismul tău

10-10-2018

Cum remediezi deficienţa de zinc din organismul tău

 

 

Probabil ai auzit des diverși specialiști vorbind despre deficiența de calciu, vitamina D etc., dar cât de des i-ai auzit vorbind despre zinc? În cea mai mare parte, este ignorat rolul esenţial pe care îl are zincul în organismul nostru. Acest element se regăseşte în multe dintre procesele ce au loc în corpul nostru zilnic.

 

Rolul zincului în organism

 

Pe lângă efectul antiinflamator, zincul ajută la funcţionarea sistemului imunitar, având rolul de a regla celulele ce îl alcătuiesc. Creşte pofta de mâncare, dar în acelaşi timp echilibrează nivelul de zahăr prin producerea de insulină. Este important în creşterea masei osoase şi a celulelor musculare.  

 

Deficienţa de zinc este mai greu de depistat decât altele pentru că simptomele pot fi atribuite şi altor cauze.

 

Semne că s-ar putea să ai carenţă de zinc

 

La început, pot fi semne minora care pot avea legătură cu lipsa zincului din organism: căderea părului, scăderea în greutate într-un mod inexplicabil, pierderea mirosului şi a gustului care atrage după sine şi pierderea poftei de mâncare (mirosul este întotdeauna corelat cu gustul; dacă nu simţi mirosul unui aliment sau al unui fel de mâncare, n-o să fii tentat să-l mănânci).

 

Alte semne corelate cu deficienţa de zinc sunt: imunitatea scăzută, acneile sau erupţiile pielii, insomniile, problemele cu auzul, problemele de vedere, scăderea vigilenţei, infecţiile repetate de la răceli, la gripe până la infecţii urinare (tot ca urmare a scăderii imunităţii). Cicatrizarea greoaie a rănilor poate constitui, de asemenea, un alt efect secundar al problemelor sistemului imunitar. Chiar şi depresia se poate datora lipsei acestui element.

 

La copii se poate traduce prin scăderea capacităţii de a învăţa, creşterea deficitară a organelor sexuale. Inclusiv adulţii pot suferi din punct de vedere sexual din cauza deficienţei de zinc prin scăderea apetitului sexual sau impotenţă mai ales la bărbaţi (zincul ia parte la formarea spermei, dar şi a testosteronului). De asemenea, femeile însărcinate trebuie să aibă grijă în cazul aportului de zinc pentru că lipsa lui poate duce la o dezvoltare deficientă a fătului în timpul sarcinii.

 

Modalităţi de a diagnostica deficienţa de zinc

 

Toate semnele de mai sus trebuie verificate şi cu un diagnostic pus de un medic. Doar prin testarea sângelui nu se poate verifica deficienţa de zinc. Trebuie testată plasma, urina şi chiar şi un fir de păr pentru ca doctorul să poată pune un diagnostic corect. Şi, evident, trebuie eliminate şi alte posibile cauze ale simptomelor pe care poate că le ai.

 

Modalităţi de a aduce zincul în alimentaţia ta

 

La fel ca în cazul altor oligoelemente de care organismul are nevoie, şi zincul poate fi procurat din alimentaţie, cu atât mai mult cu cât acest element nu poate fi stocat în corp, spre deosebire de altele. Cea mai mare cantitate provine din carnea roşie sau carnea de pasăre crescută într-un mediu cât mai natural, dar şi din fructe de mare, cum ar fi stridiile. Alte alimente ce pot fi inserate în alimentaţia ta sunt seminţele de susan, de cânepă sau de dovleac, germenii de grâu, germenii de legume, orezul sălbatic, fasolea, nucile, alunele, migdalele sau mazărea.

 

De asemenea, există întotdeauna şi varianta suplimentelor alimentare. Eden Line îţi propune un  supliment nutritiv tablete de zinc. Aceste pastile pot fi luate 1-2 de pe zi, înainte de masă. Prin ele poţi compensa simplu şi eficient lipsa de zinc din organismul tău.

 

Un set de analize complet făcut măcar o dată de pe an ar putea ajuta la depistarea din timp a anumitor deficienţe, cum este cea de zinc. Poate că în primă instanţă nu ne dăm seama că lipsa unui element din organism duce la anumite stări, dar de cele mai multe ori noi putem preveni acest lucru, prin alimentele consumate sau suplimente nutritive, atât timp cât şi doctorul de familie sau specialistul o recomandă.

 

Obține 20% reducere!

 

Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.

 

Click aici-> Mă înscriu!

 

 

Designed by Freepik