Boli de inima: simptome si factori de risc cardiovascular

28-04-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolile cardiovasculare: cum să ai grijă de sănătatea ta, simptome și factori de risc

 

 

Deasupra bolilor cardiovasculare plutește un val de pesimism combinat cu teamă. Este adevărat că aceste boli afectează structura și funcțiile inimii, organ vital pentru funcționarea organismului și supraviețuirea noastră. Cu toate acestea, nu ai niciun motiv să renunți la optimism și la încrederea în forțele proprii.

 

Vestea bună este că poți lua măsuri din timp pentru a-ți menține inima sănătoasă, iar dacă deja ai fost diagnosticat cu o boală de inimă, beneficiezi de o paletă largă de alternative prin care să te menții pe linia de plutire și care îți readuc pofta de viață. Precauția și cumpătarea reprezintă cheia succesului.

 

Pentru că e bine să fii informat, echipa Eden Line îți prezintă cele mai frecvente boli cardiovasculare și metode eficiente pentru a le ține sub control. Iată-le!

 

Cele mai frecvente boli de inimă 

Conform statisticilor oficiale, 57% din decesele înregistrate la nivel național sunt cauzate de bolile cardiovasculare. De aceea, trebuie să avem grijă de organismul nostru pentru a crește rezistența la aceste afecțiuni.

 

Printre cele mai frecvente boli de inimă se numără:

  • infarctul miocardic;
  • insuficiența cardiacă;
  • aritmiile/ tulburări ale ritmului cardiac;
  • cardiopatia ischemică/ angina pectorală.

 

Pe lângă aceste boli, trebuie să fim conștienți și de existența sindromului Marfan, o boală cardiovasculară genetică rară care afectează țesutul conjunctiv prin modificarea producției de fibrilină. Fibrilina este responsabilă pentru formarea fibrelor elastice care intră în componența țesutului conjunctiv.

 

Țesutul conjunctiv este prezent în tot organismul, motiv pentru care sindromul Marfan este foarte neplăcut pentru că afectează inima, vasele sanguine, articulațiile, oasele și ochii.

 

Factorii de risc cardiovascular

E important să mai știi că bolile cardiovasculare frecvente sunt declanșate de factori de risc pe care îi putem controla, dar și de factori de risc care nu intră în sfera noastră de acțiune. Nu suntem responsabili de factori ca vârsta, sexul sau predispoziția genetică. 

 

Factorii de risc cardiovascular pe care îi putem controla sunt următorii:

  • sedentarismul;
  • obezitatea;
  • diabetul;
  • nivelul de colesterol din sânge;
  • hipertensiunea arterială;
  • nivelul de stres și oboseală;
  • consumul de tutun.

 

Mulți dintre factorii de risc menționați pot fi combătuți prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos și mai dinamic. Mișcarea regulată sau plimbările zilnice de minim 30 de minute pot face minuni în combaterea obezității, dar mai ales a sedentarismului. 

 

De stres putem scăpa atunci când încetăm să ne încărcăm cu sarcini zilnice greu de gestionat pentru capacitățile noastre. Renunțarea la fumat necesită un anumit efort, dar trebuie neapărat să-ți reușească.

 

De asemenea diabetul poate fi controlat, așa că te invităm să citești articolul nostru despre cele mai eficiente măsuri pentru prevenirea diabetului zaharat.

 

Simptomele bolilor cardiovasculare

Nu există un ghid concret al simptomelor bolilor de inimă, tocmai pentru că simptomatologia acestora diferă în funcție de particularitățile fiecăreia. Cel mai comun semn rămâne disconfortul sau durerea din zona pieptului. Această durere se poate solda cu un infarct miocardic.

 

De regulă, infarctul miocardic este anunțat de semne ca:

  • senzație de greață;
  • amețeli și grad redus de concentrare;
  • disconfort sau durere toracică care iradiază spre braț sau spate;
  • disconfort sau durere la nivelul manidibulei;
  • transpirație;
  • bătăi de inimă neregulate;
  • respirație îngreunată.

 

În cazul unui atac miocradic, cea mai sigură variantă pentru sănătatea și viața noastră este să sunăm la 112

 

Ce să faci în caz de infarct miocardic?

Dacă suspectezi că poți fi victima unui infarct miocardic, mai există câteva măsuri pe care e bine să le cunoști și să le practici până la apariția medicilor. Iată-le!

1.     Păstrează-ți calmul și așază-te pe un scaun sau pat.

2.     Dacă ai în casă nitroglicerină, plasează un comprimat sub limbă. Nitroglicerina își face efectul în maxim 3 minute și contribuie la vasodilatația vaselor.

3.     Ia o aspirină.

4.     Tușește atunci când simți că amețeala este puternică și ai o senzație de leșin.

5.     Ia-ți pulsul. Dacă acesta este slab, bea un pahar de apă cu puțină sare.

 

Nu uita că bolile cardiovasculare pot fi identificate cu ajutorul unor serii de teste: electrocardiograma, testul de efort, analizele de sânge, ecocardiografia și coronarografia. De aceea, este recomandat să-ți faci analizele regulat pentru a depista din timp bolile de inimă, cât și alte afecțiuni.

 

Metode eficiente pentru controlul bolilor cardiovasculare

Așa cum ai observat deja, sportul este foarte important pentru menținerea greutății optime și combaterea sedentarismului. Ține cont că sportul nu implică întotdeauna performanța și nici un efort considerabil. 

 

Mersul pe jos, alergarea ușoară, înotul, dar și plimbările pe bicicletă sunt exemplu de activități care nu presupun un grad mare de solicitare și fac bine inimii. Ai grijă să fii constant în depunerea efortului fizic și să nu faci pauze mari de la ultima ieșire cu bicicleta până la următoarea.

 

Renunță la tutun și alcool, dar hidratează-te cu apă și ceaiuri. Ceaiul de păducel este ideal pentru reglarea aparatului cardiovascular. Din când în când îți prinde bine cafeaua, în special o cafea cu Ganoderma care are un conținut ridicat de magneziu, de 15 ori mai mare chiar și decât broccoli, dar nu doar atât, ci și alte minerale precum calciul, fierul sau omega 3. Astfel o ceașcă bună de cafea ganoderma este bine-venită.

 

Bineînțeles, o alimentație sănătoasă și echilibrată te ajută mult să deții controlul asupra bolilor de inimă. Pe scurt, meniul tău zilnic trebuie să includă legume și fructe proaspete, oleaginoase (nuci, migdale, alune caju, fistic etc.) și cereale integrale.

 

Legumele prăjite sau fructele conservate în sirop îți afectează inima, așa că le poți tăia de pe listă. Înlocuiește uleiul de floarea-soarelui cu ulei de măsline sau ulei de rapiță. Nu uita că printre cerealele integrale potrivite pentru tine se  numără orzul, fulgii de ovăz, făină de grâu integral, pâine integrală, hrișca sau orezul brun.

 

Alte produs care trebuie eliminate din meniul tău sunt sarea și zahărul.

 

Pe lângă o alimentație sănătoasă și atent supravegheată, suplimentele nutritive își au rolul lor. Un remediu care și-a demonstrat eficacitatea de mii de ani este usturoiul, un bun antispetic și antioxidant natural. Sub forma capsulelor cu ulei de usturoi, acest dar al naturii, ameliorează bolile sistemului cardiovascular și stabilizează circulația sangvină.

 

Nu ezita să afli care sunt beneficiile capsulelor cu ulei de usturoi pentru sănătatea ta!

 

Uleiul de usturoi face echipă bună cu Omega Essential, supliment care valorifică acizii grași extrași din semințele de in, ideal pentru dietele vegetariene. Omega Essential previne accidentele vasculare, reglează trigliceridele și tensiunea arterială, dovedindu-se eficient pentru sănătatea inimii tale, așadar omega este un supliment nutritiv vine în ajutor pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

 

Sperăm că articolul nostru ți-a oferit câteva metode utile pentru menținerea sănătății inimii tale, dar și a bunei dispoziții.

 

Până data viitoare, elimină toate obiceiurile nocive din viața ta și trăiește responsabil. Multă sănătate!

 

 

PRODUSE RECOMANDATE

 

 

 

 

 

Obține 20% reducere!

 

Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.

 

Click aici-> Mă înscriu!