Ghidul practic al alimentatiei sanatoase in caz de anorexie

26-05-2020

Cum ne poate scăpa alimentația de anorexie?

 

Dacă anorexia îți creează probleme sau ai în jur persoane dragi care se confruntă cu această tulburare alimentară, atunci a venit momentul să înveți cum să gestionezi situația pentru a-ți recăpăta greutatea normală.

 

Un prim pas important este revizuirea alimentației, astfel încât să combați lipsa poftei de mâncare. Echipa Eden Line îți vine în ajutor cu o serie de sfaturi utile despre alimentele pe care trebuie să le consumi pentru a scăpa de această tulburare.

 

Iată ce trebuie să știi despre anorexie și cum poți proceda pentru a ieși învingător din această luptă!

 

Ce este anorexia?

 

Din punct de vedere medical, anorexia este o afecțiune digestivă care dereglează modul de funcționare al stomacului. Mai exact, dereglarea constă în secreția redusă de suc gastric. Pe lângă scăderea drastică a apetitului, anorexia provoacă și o stare de oboseală accentuată.

 

Efectul afecțiunii este pierderea greutății corporale normale într-un ritm accelerat.

 

Pentru că lipsa de energie poate avea cauze multiple, vezi și articolul nostru despre oboseală cronică – simptome, cauze, tratamente.

 

Pe lângă anorexia propriu-zisă, caracterizată prin dereglarea funcției stomacului, există și anorexia nervoasă. Deși efectul afecțiunii este tot pierderea excesivă în greutate, aceasta are la bază factori sociali și psihologici.

 

Persoanele care suferă de anorexie nervoasă sunt controlate de frica de a câștiga în greutate și de a ajunge să se confrunte cu obezitatea. În cazul anorexiei nervoase, imaginea și stima de sine joacă un rol foarte important, determinând persoana afectată să recurgă la mari sacrificii cum ar fi reducerea porțiilor de mâncare, efortul fizic intens sau abuzul de laxative.

 

Anorexia nervoasă ne pune față în față cu o imaginea distorsionată asupra propriului corp și a standardelor de frumusețe fizică. În această situație, se impune contactarea unui psihoterapeut sau psihiatru.

 

Discuția cu un psihoterapeut și demararea terapiei cognitiv-comportamentale pot fi un adevărat ajutor în cazul anorexiei nervoase. În acest caz este necesară schimbarea de viziune asupra propriului corp, cunoscută și ca „restructurare cognitivă”.

 

Care sunt cauzele și simptomele anorexiei?

 

După cum ai văzut deja, cauzele anorexiei pot fi ușor de intuit. Aceasta poate fi declanșată de un factor fiziologic ca secreția redusă de suc gastric, dar și de factori psihologici ca dorința de a avea un aspect fizic perfect, teama de kilogramele în plus sau nevoia de recunoaștere din partea celorlalți.

 

De asemenea, anorexia poate fi cauzată și de predispoziția genetică, motiv pentru care merită să verifici atent istoricul propriei familii.

 

În ceea ce privește simptomele acestei afecțiuni, se înregistrează atât simptome fizice, cât și simptome de natură afectivă. Iată cele mai clare semne că te confrunți cu anorexia!

Simptome fizice

Simptome afective

pierderea rapidă a greutății corporale;

teama obsesivă de a câștiga în greutate;

dereglarea menstruației;

preocuparea față de cantitatea de alimente consumată;

fluctuații de greutate;

stimă de sine redusă;

oboseală, stări de leșin și amețeală;

sensibilitate la observațiile referitoare la propriul corp;

senzații de greață și vărsături.

preocupare excesivă pentru aspectul fizic.

 

Uită de lipsa poftei de mâncare cu o alimentație sănătoasă

 

În caz de anorexie este foarte important să găsești alimentele capabile să-ți stimuleze pofta de mâncare. Din fericire, farmacia naturii este tot timpul darnică, așa că lipsa poftei de mâncare poate fi ameliorată ușor.

 

Se recomandă consumul de mere pentru că acestea au darul de a stimula pepsina din stomac, o enzimă proteică digestivă esențială pentru buna funcționare a stomacului. Alte fructe care îți sunt de ajutor sunt portocalele și strugurii.

 

Portocalele stimulează pofta de mâncare pentru că ajută la producerea secreției sucurilor digestive. Pentru succes garantat, mănâncă aproximativ două portocale în fiecare zi.

 

Avantajul adus de struguri constă în tonifierea mucoasei stomacale și stimularea poftei de mâncare. Utilizează sucul de struguri pentru a prepara turte de casă pe care este indicat să le consumi minim două săptămâni. Sucul de struguri se adaugă în făina pregătită pentru turte.

 

Tot în categoria citricelor care ne pot ajuta în tratarea anxietății intră și lămâile verzi, cunoscute ca lime. Se recomandă consumarea sucului de lime în combinație cu o cantitate egală de suc de ghimbir. Se adaugă un praf de sare și se lasă amestecul la macerat pentru aproximativ trei zile. Acest amestec de lime și ghimbir reușește cu succes să amelioreze lipsa poftei de mâncare.

 

Un antispetic și antiviral natural puternic este și usturoiul. Acesta joacă un rol important în stimularea apetitului. Decoctul pe care îl poți prepara constă în fieberea a trei – patru căței de usturoi. Acest amestec trebuie consumat de două ori pe zi.

 

Suplimentele nutritive care ajută în caz de anorexie

 

Stimuli eficienți pentru pofta de mâncare sunt și suplimentele nutritive. După cum bine știi, dacă prepari termic usturoiul, acesta își pierde din proprietățile terapeutice. De aceea, o alternativă inteligentă sunt capsulele cu ulei de usturoi, detoxifiant natural valorificat în medicină de mii de ani.

 

Suplimentele nutritive cu Ulei de usturoi sunt un ajutor important în ameliorarea infecțiilor intestinului subțire și a colonului. De asemenea, capsulele cu ulei de usturoi acționează benefic asupra dereglărilor sistemului digestiv, calmează sistemul nervos și combate oboseala cronică. Acest supliment îți readuce vitalitatea pe o cale 100% naturală.

 

Se recomandă administrarea uleiului de usturoi împreună cu Zinc Tablet, supliment renumit pentru proprietățile sale antiinflamatorii. În plus, zincul reușește cu succes să echilibreze sistemul nervos, reducând din intensitatea stărilor de irascibilitate.

 

Zinc Tablet joacă un rol esențial în susținerea sistemului imunitar, combaterea oboselii, detoxifierea organismului, creșterea apetitului, dar și creșterea masei osoase și musculare.

 

Amintește-ți că pe lângă atenția acordată alimentației, este foarte important să apelezi la ajutor specializat pentru a confrunta cu succes obstacolele ridicate de anorexie, o tulburare alimentară foarte complexă care distorsionează inclusiv imaginea de sine.

 

Sperăm că sfaturile nostre îți sunt de ajutor și de acum știi cum să faci față situațiilor neprevăzute.

 

Dăruiește apreciere și sănătate corpului tău! Puterea e în mâinile tale.

 

PRODUSE RECOMANDATE

 

 

 

 

Obține 20% reducere!

 

Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.

 

Click aici-> Mă înscriu!