Cum elimini starea de amețeală și oboseală

22-11-2021

Cum elimini starea de amețeală și oboseală

 

Te simți mereu epuizat? Senzația de amețeală sau cea de oboseală pe care o sesizezi în decursul zilei îți poate afecta activitatea și starea de spirit. Probabil simți că nu ai energie să faci activități obișnuite, ba chiar și simplul stat în picioare îți pare o provocare.

Orice senzație de rău este un semnal de alarmă că ceva diferit se petrece cu organismul tău. Trebuie să știi că oboseala și amețeala pot fi senzații trecătoare, însă dacă persistă și chiar se agravează este indicat să consulți un medic. 

Totuși, care sunt motivele pentru care poți resimți oboseală sau stări de amețeală? Mai mult decât atât, cum poți trata afecțiunile?

 

Amețeală sau oboseală: cum deosebești afecțiunile

Pentru a înțelege cât mai bine semnalele trimise de corpul tău, trebuie să șii exact ce presupun și cum se manifestă cele două senzații. 

Amețeala poate apărea sub forme diferite precum o stare de leșin trecătoare cu senzații de cap gol și ușor, tulburări de echilibru sau stare de vertij. 

După cum ți-am spus și mai sus, amețeala poate interveni, de cele mai multe ori, din motive banale. Spre exemplu, o poți experimenta în urma răului de mașină. 

Însă, sunt situații când stările de amețeală pot ascunde afecțiuni ceva mai grave. Așa se întâmplă în cazul afecțiunilor de la nivelul urechii, a unui posibil infarct miocardic ori a unui accident vascular cerebral. 

Oboseala, pe de altă parte, este un semn principal al lipsei somnului atât cantitativ, cât și calitativ. Așadar, nu este important numai să ai parte de îndeajuns de multe ore de somn, ci este relevant ca somnul să fie de calitate. Dacă nu reușești să te odihnești, poți citi despre efectele turmalinei în ceea ce privește somnul.

 

Care sunt cauzele oboselii și stărilor de amețeală?

Când vine vorba de senzația de amețeală, cauzele pot fi:

- răul de mașină;

- anumite medicamente;

- atacul de panică;

- starea de anxietate;

- afecțiuni ale urechii interne;

- scăderea fluxului sanguin la nivelul creierului.

Adesea, amețeala are forma tulburărilor de vedere sau a senzației că totul imprejur se învârte. Așadar, ai grijă de sănătatea ochilor tăi citind despre cum poți să îți îmbunătățești acuitatea vizuală.

Știai că terminațiile nervoase din tălpi au rolul de a facilita detoxifierea naturală a corpului tău? De aceea, plasturii pentru detoxifiere cu lavandă te pot ajuta să scapi de stări de stres sau somnolență. 

În ceea ce privește oboseala, ea poate apărea atunci când:

- somnul lipsește sau nu este de calitate;

- ești stresat;

- nu ai o alimentație corespunzătoare;

- nu te hidratezi;ai carență de vitamine sau minerale;

- ai boli cardiace, pulmonare sau endocrine.

Oboseala cronică este o stare de extenuare intensă și constantă care te împiedică să-ți desfășori activitățile de zi cu zi. Ea are 3 componente: astenia, fatigabilitatea și oboseala mintală.

Atunci când simți că nu ai capacitatea de a începe o activitate înseamnă că te confrunți cu astenia. Dacă începi totuși o activitate, însă pe durata ei obosești rapid la eforturi foarte mici, se instalează fatigabilitatea. Iar când vine vorba despre oboseala mintală, ea se caracterizează prin incapacitate de concentrare și instabilitate emoțională. 

În acest caz, oboseala ta ar putea avea rădăcini în stări de stres, anxioase sau depresive. Poți descoperi mai multe despre stările de anxietate, iar dacă vrei să scapi de ele, poți încerca ceaiul Mursalski

Totuși, ce înseamnă dacă cele două stări despre care discutăm vin la pachet?

 

Despre asocierea amețelii cu oboseala

Atunci când experimentezi laolaltă stări de extenuare și de amețeală, un prim indiciu ar putea fi anemia. 

Este o afecțiune comună prin care globulele roșii din sânge scad numeric. Aceste globule au rolul de a asigura transportul de oxigen către țesuturile organismului. Atunci când numărul lor scade, oxigenarea nu mai are loc în parametrii normali, iar organismul dă semnale de alarmă prin instaurarea senzațiilor de leșin. 

Una dintre cauzele pentru care se instalează anemia este carența de vitamine și fier în organism.

 

Cum tratezi stările de amețeală și oboseală?

Acum că am clarificat ce sunt și cum pot apărea aceste senzații, este important să stabilești cu exactitate motivul apariției lor. Un consult medical este primul pas important din acest proces.

Dacă extenuarea și senzația de leșin sunt asociate unei afecțiuni sau unei boli, tratamentul corespunzător problemei va elimina sursa.

Dacă nu suferi de afecțiuni specifice, poți trata în mod natural stările de oboseală sau de amețeală. Iată câteva sfaturi utile care să te ajute:

1. Hidratează-te corespunzător. Bea cel puțin 2 litri de apă în decursul zilei, prin înghițituri mici și dese, astfel încât apa să se poată depozita unde este nevoie;

2. Ai grijă de somnul tău. Setează-ți ore potrivite pentru a adormi și încearcă să lași gândurile la o parte. Nu uita să te asiguri că dormi minim 7 ore pe noapte;

3. Asigură-ți aportul de vitamine și minerale printr-o alimentație sănătoasă, dar și prin suplimente alimentare naturiste, precum spirulina;

4. Pregătește-ți întotdeauna o alimentație suficientă și ia masa la ore rezonabile pentru a nu fi nevoie să mănânci și la ore nocturne. Și acesta este un factor care facilitează oboseala;

5. Elimină stresul din viața ta. Lasă lucrurile să-și urmeze cursul și bucură-te de micile plăceri ale vieții. Plimbările pe afară, statul cu nepoții sau chiar cititul unei cărți te pot deconecta de la gânduri.

 

Până data viitoare, ai grijă de tine. 

Fii mereu sănătos!