Top 10 alimente pentru imunitate puternică
Știai că sistemul imunitar este reprezentat de suma mecanismelor de apărare naturală prin care corpul este protejat împotriva agresiunii agenților străini? Fără acesta, ne-am îmbolnăvi în mod constant.
Te simți slăbit? E posibil să ai imunitatea scăzută. De aceea, ar fi bine să faci o vizită la raionul de fructe și legume. Ține minte, însă, că un sistem imunitar puternic se construiește în timp, niciodată de azi pe mâine.
Alegerea alimentelor care își aduc aportul la menținerea optimă a sistemului imunitar este esențială, indiferent de stilul tău de viață sau de vârsta pe care o ai.
De aceea, azi am ales să vorbim despre 10 alimente care pot face minuni pentru imunitatea ta.
Hai să începem!
Alimente pentru imunitate puternică
Ce alimente poți include în meniul tău zilnic pentru a-ți fortifica imunitatea? Ți-am pregătit mai multe idei din care poți alege.
Citricele, fructe pentru întărirea imunității
Vitamina C este un compus care ajută la întărirea sistemului imunitar, prevenind răcelile și gripa. Citricele, cum ar fi portocalele, mandarinele și lămâile, sunt pline de această vitamina. Compusul organic ajută la creșterea producției de celule albe, care sunt supereroii sistemului imunitar. De asemenea, aceasta face parte din categoria celor mai eficiente vitamine pentru sezonul rece.
Broccoli, sursă de vitamina C
Este o altă sursă foarte bună de vitamina C. Broccoli face parte din categoria legumelor crucifere bogate în nutrienţi.
În plus, conține antioxidanți puternici, precum ar fi beta-carotenul sau zincul. Din aceste motive, este un aliment ce ar trebui consumat regulat pentru a sprijini sănătatea sistemului imunitar.
Usturoiul, alimente cu proprietăți antibacteriene
Usturoiul nu este doar un condiment delicios, ci și un luptător neînfricat împotriva infecțiilor. Are proprietăți antibacteriene și antivirale care pot ajuta la prevenirea și tratarea răcelilor.
Poți adăuga usturoiul în mâncăruri și salate sau poți avea parte de beneficiile usturoiului fără a-i simți gustul sau mirosul cu ajutorul uleiului de usturoi.
Alunele contribuie la susținerea sistemului imunitar
Alunele precum migdalele și nucile sunt bogate în vitamina E, care este considerat un antioxidant puternic. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și susțin sistemul imunitar. Nu uita să adaugi câteva grame substanțiale de nuci în cerealele tale de la micul dejun.
Ouăle, pline de substanțe nutritive care ajută imunitatea
Cele mai multe dintre substanțele nutritive se găsesc în gălbenuş, iar dintre acestea am putea aminti vitaminele A, D, zinc şi seleniul. Ouăle sunt o excelentă gustare proteică, dar pot fi consumate oricând, de la micul dejun până la cină.
Peștele gras, alimentul care ajută la activarea celulelor sistemului imunitar
Peştii graşi precum somonul, heringul sau macroul sunt surse excelente de acizi graşi Omega-3 care pot ajuta la activarea anumitor celule ale sistemului imunitar şi la scăderea inflamaţiei.
Înainte de a te decide să-ți adaugi în alimentație mai multe surse naturale de Omega 3 este recomandat să știi punctual care sunt proprietățile benefice Omega 3.
Nu în ultimul, rând, trebuie să știi că peștele o bună sursă naturală de vitamina D şi zinc.
Carnea de pui și de curcan, alimente care contribuie la construirea și repararea celulelor
Carnea de pui și curcan sunt surse excelente de proteine slabe, dar și de zinc, un mineral esențial pentru sistemul imunitar.
Proteinele ajută la construirea și repararea celulelor, inclusiv a celor ale sistemului imunitar. Așadar, includerea unor porții de carne de pui sau curcan în dieta ta te poate ajuta să-ți menții sistemul imunitar în formă.
Ghimbirul, cunoscut pentru proprietățile sale medicinale
Ghimbirul este cunoscut pentru numeroasele sale proprietăţi medicinale, precum reducerea durerii în gât. În plus, planta contribuie la scăderea inflamaţiei în infecţiile respiratorii.
Mierea ajută la întărirea sistemului imunitar
Mierea conţine mai mulţi antioxidanţi şi compuşi antibacterieni. Aceşti compuşi ajută la întărirea sistemului imunitar şi la combaterea alergiilor.
Iaurtul, alimentul care menține echilibrul florei intestinale
Iaurtul este plin de probiotice, acele bacterii prietenoase care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale. Un sistem digestiv sănătos va contribui la o imunitate puternică, deoarece o mare parte din sistemul imunitar este localizată în intestine.
Suplimente nutritive pentru o imunitate puternică
E important să știi că necesarul de vitamine nu ți-l poți asigura doar prin alimentație. Natura îți oferă soluțiile de care ai nevoie pentru a avea o viață sănătoasă. Pentru reglarea unor dezechilibre, există soluții naturale și eficiente.
De aceea, este recomandat să-ți completezi alimentația cu suplimente nutritive care să compenseze posibilele carențe.
Sperăm că recomandările noastre îți sunt de ajutor și că vei adopta un stil alimentar mult mai sănătos pentru tine și toți cei dragi.
Fii mereu sănătos!