Osteoporoza: simptome, cauze si prevenire

15-06-2020

Osteoporoza: simptome, cauze și prevenire

 

 

 

 

 

Te confrunți cu dureri de spate care îți strică buna dispoziție și îți reduc mobilitatea? Te-ai gândit că acestea pot fi primele semnale de osteoporoză?

 

Dacă nu cunoști exact implicațiile osteoporozei și nu știi ce măsuri să iei pentru a preveni această afecțiune care atacă densitatea osoasă, echipa Eden Line îți vine în ajutor cu o serie de informații și sfaturi utile.

 

Iată tot ce trebuie să știi despre simptomele osteoporozei, cauze și modalități de prevenire!

 

Ce este osteoporoza?

 

Cunoscută și ca „boala poroasă”, osteoporoza afectează sistemul osos. Până la vârsta de 30 de ani ne putem lăuda cu oase puternice și rezistente, dar ulterior acestea își pierd densitatea și devin fragile.

 

Fragilitatea oaselor conduce la fracturi provocate chiar de cele mai comune activități cotidiene. În caz de osteoporoză, cele mai frecvente fracturi apar la nivelul șoldului, la închieturile mâinilor sau la coloana vertebrală.

 

Sistemul nostru osos se regenerează de-a lungul vieții, una dintre cele mai importante proteine de la nivelul oaselor fiind colagenul. Este necesar ca în oase să fie prezent și fosfatul de calciu, un mineral esențial care fortifică structura noastră osoasă. Odată cu vârsta, țesutul osos nu se mai regenerează atât de ușor.

 

Află mai multe despre importanța calciului în organism la adulți și copii.

 

După un interval de 5 – 7 ani de la menopauză, un procent ridicat de femei sunt afectate de osteoporoză  mai mult decât bărbații. Doamnele sunt mai predispuse la osteoporoză pentru că au oasele mult mai fragile.

 

De asemenea, studiile arată că afro-americanii și hispanicii sunt mai puțin predispuși la osteoporoză decât europenii și asiaticii.

 

Cum se manifestă osteoporoza?

 

Unii medici numesc oteoporoza „boala silențioasă” pentru că nu se manifestă prin intermediul unor simptome particulare. Primul semn care te poate trimite cu gândul la osteoporoză este o fractură. Fracturile pot apărea chiar și atunci când execuți mișcări lipsite de complexitate, cum ar fi ridicarea unui lucru scăpat pe jos.

 

Femeile afectate de osteoporoză sesizează o scădere în înălțime de aproximativ 1, 5 cm și apariția cocoașei. Durerile de spate sau postura încovioată sunt alte semne de alarmăpe care și bărbații ar trebui să le ia în serios.

 

E important să știi că testul care măsoară densitatea osoasă se numește osteodensitometrie, fiind o procedură neinvazivă. Această procedură utilizează raze X la un nivel scăzut pentru a depista proporția de minerale din oase. Oasele de la nivelul șoldurilor, închieturilor mâinii și coloanei vertebrale sunt scanate cu multă atenție.

 

Care sunt cauzele care declanșează osteoporoza?

 

După cum te așteptai, există cauze sau factori de risc ușor controlabili sau incontrolabili. Factorii de risc incontrolabili se referă la vârstă, gen, etnie sau moștenirea genetică.

 

Din fericire, există destui factori de risc pe care îi putem controla ușor dacă dispunem de motivația necesară. Una dintre cauzele ostoporozei este alimentația nesănătoasă, în care nu sunt incluse suficiente surse de calciu.

 

Excesul de sare dăunează oaselor, iar cofeina trebuie evitată pentru că favorizează pierderea de calciu prin urină.

 

Consumul excesiv de alcool, cât și tutunul reprezintă factori care pot stimula apariția osteoporozei, motiv pentru care este mai bine să renunți la aceste plăceri.

 

Exercițiile fizice regulate constituie un alt aspect important. După cum bănuiai, sedentarismul favorizează osteoporoza. De aceea, medicii recomandă să faci exerciții ușoare în fiecare zi și să nu uiți de plimbările lungi care sunt foarte sănătoase, dar te și recreează.

 

Dacă deja ai depistat prezența osteoporozei, ar fi bine să eviți sporturi ca înotul, ciclismul, yoga sau pilates pentru că oasele tale sunt fragile și predispuse pericolului de fracturare.

 

Alimentația sănătoasă previne osteoporoza

 

Dacă te confrunți cu osteoporoza, atunci este necesar să incluzi în alimentația ta zilnică surse de calciu și vitamina D. Doza zilnică de calciu recomandată pentru adulți variază între 1000 și 1500 mg.

 

Pentru a te încadra în valorile dozei normale, consumă cereale integrale, multe fructe și legume. Legumele cele mai bogate în calciu sunt broccoli, spanacul, frunzele de nap și ardeii grași. Alege fructe ca portocalele, grepfrutul, ananasul și căpșunele.

 

Consumă ouă și produse lactate cu moderație. Nu uita de carnea albă și de orez.

 

Menține nivelul calciului cu suplimentul calciu potrivit

O alimentație sănătoasă trebuie secondată de suplimente pe bază de calciu care favorizează fixarea acestui mineral în organism. Un supliment calciu eficient este suplimentul nutritiv Locomotor Biocalcium, renumit pentru compoziția sa care îmbină L-aspartatul de calciu cu turmericul și aloe vera.

 

Locomotor Biocalcium fixează cu succes calciul în organism și previne instalarea osteoporozei, dar îți aduce și următoarele beneficii:

·        menține sănătatea sistemului articular;

·        menține sănătatea sistemului nervos;

·        previne crampele musculare;

·        previne apariția aterosclerozei;

·        facilitează funcționarea glandei endocrine.

 

Din cauza fragilității exacerbate a oaselor, dar și a fenomenului de menopauză, doamnele pot apela cu încredere la suplimentul de calciu Biocalciu pentru femei.

 

Sperăm că sfaturile noastre despre prevenirea osteoporozei îți sunt de ajutor și vei găsi motivația necesară pentru a le pune în aplicare.

 

Până data viitoare, multă sănătate și voie bună!

 

Dăruiește apreciere și sănătate corpului tău! Puterea e în mâinile tale.

 

 

PRODUSE RECOMANDATE

 

 

 

 

 

Obține 20% reducere!

 

Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.

 

Click aici-> Mă înscriu!