Cum asiguri absorbția completă a calciului în oase?
Știai că oasele oferă sprijin, structură și protecție organismului nostru? Deși sănătatea oaselor este esențială pentru buna funcționare a corpului, de cele mai multe ori, nu i se acordă atenție cuvenită până apar diverse simptome asociate unor afecțiuni precum osteoporoza, artrita sau osteopenia.
Pentru a-și păstra integritatea și forța, oasele au nevoie de mișcare fizică regulată, un regim de hrană echilibrat, dar și un aliat de nădejde precum calciul. Întrebarea este: Cum putem stimula absorbția calciului în organism?
Rămâi alături de noi pentru a afla cum asiguri absorbția completă a calciului în oase și care sunt factorii care contribuie la întărirea oaselor și la menținerea articulațiilor sănătoase.
Ce este calciul?
Calciul este un mineral esențial pentru organism care îndeplinește diferite funcții biologice, cum ar fi transmiterea impulsului nervos, funcționarea musculară și coagularea sângelui.
Un om are în corp o cantitate de calciu de 1000 mg, din care 90% se găsește la nivelul scheletului. Calciul din lichidul extracelular și cel din sânge se află în echilibru cu cel din oase, această stabilitate depinzând de hormonul paratiroidian, a calcitoninei, un hormon pe care glanda tiroidă îl produce și îl eliberează pentru a ajuta la reglarea nivelului de calciu din sânge, și a vitaminei D.
Acest micronutrient ajunge în corp fiind absorbit din alimente în tractul digestiv. Aproximativ o treime din calciu este absorbit de organism, în timp ce restul trece în fecale. Eliminarea calciului se face, în mare parte, prin urină. De asemenea, există pierderi minore care se realizează prin urină sau, în cazul femeilor care au născut, prin lactație.
Importanța calciului în organism nu este de neglijat. Acest micronutrient este necesar pentru menținerea integrității structurale a oaselor și dinților. Calciul se găsește în diverse alimente, iar absorbția lui în organism este influențată atât de vitamina D, cât și de alte substanțe.
Care este necesarul de calciu în funcție de vârstă?
Potrivit specialiștilor, necesarul de calciu zilnic în funcție de vârstă este:
-
la copii: 1300mg/zi;
-
la adulți: 1000mg/zi;
-
la persoanele de peste 50 de ani: 1200mg/zi.
Dacă o persoană are deficit de calciu, riscul de a dezvolta anumite afecțiuni crește. Printre acestea se numără:
-
osteoporoza;
-
osteopenia;
-
deficitul de calciu.
Lipsa de calciu: de ce apare?
Lipsa de calciu, sau hipocalcemia, este o afecțiune care apare atunci când nivelul de calciu din sânge scade sub valorile normale.
Această condiție poate avea multiple cauze, și este important să înțelegem de ce apare lipsa de calciu pentru a preveni și trata această afecțiune.
Iată câteva dintre principalele motive:
-
Deficiența nutrițională: consumul insuficient de produse lactate, legume cu frunze verzi sau nuci poate duce la hipocalcemie.
-
Probleme ale glandei paratiroide: glanda paratiroidă reglează nivelul de calciu din sânge. Dacă această glandă devine hiperactivă poate perturba echilibru calcicului din organism.
-
Boli renale: afecțiunile renale pot influența modul în care corpul reține sau elimină calciul.
-
Medicație: unele medicamente, precum diureticele, pot afecta nivelul de calciu din organism.
-
Hormoni: anumite afecțiuni precum hipotiroidismul, pot afecta nivelul de calciu din sânge.
-
Deficitul de vitamina D: Vitamina D este necesară pentru absorbția calciului în intestine. Lipsa sa poate contribui la hipocalcemie.
Simptomele deficienței de calciu în oase
Simptomele deficienței de calciu în oase pot include dureri osoase, fragilitate și fracturi mai frecvente. Alte semne pot fi spasme musculare, amorțeli sau contracții musculare involuntare. De asemenea, lipsa calciului la copii se manifestă prin fragilitatea părului și a unghiilor, anemie, piele deshidratată, dar și carii în ciuda unei igiene corespunzătoare.
Cum asiguri absorbția completă a calciului în oase?
Te-ai întrebat vreodată ce poți face ca să ai mai mult calciu în organism? Iată câțiva factori-cheie care te ajută la absorbția completă a calciului în oase:
-
Alimentație echilibrată: consumă alimente bogate în calciu, precum lactate (lapte, iaurt, brânză) și legume cu frunze verzi (spanac, varză kale).
-
Suplimente: la nevoie, îți poți ajuta organismul prin suplimentarea unor vitamine și minerale. Încearcă Locomotor Biocalcium, care conține L-aspartat de calciu și yam. Aspartatul de calciu extras din rădăcină de yam oferă o absorbţie de peste 90%. În plus, dacă vrei să ai grijă de familia ta, recomandat este să ai în sertatul cu suplimente și un Biocalciu pentru femei..
-
Vitamina D: asigură-te că ai suficientă vitamina D deoarece ajută la absorbția calciului. Încearcă să petreci mai mult timp în lumina naturală sau ia suplimente ce conțin vitamina D. Există o mulțime de surse de vitamine naturale necesare organismului tău.
-
Exerciții fizice: Activitatea fizică regulată ajută la menținerea densității osoase. Persoanele care nu fac sport au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, deoarece sedentarismul poate slăbi oasele,
-
Renunță la obiceiurile nesănătoase: Reducerea consumului de alcool și renunțarea la fumat pot contribui la menținerea sănătății oaselor. Consumul de tutun contribuie la dezvoltarea fragilității oaselor, în vreme ce alcoolul poate deteriora oasele și contribui la pierderea densității osoase.
Așadar, pentru a te asigura de absorbția completă a calciului în oase, este recomandat să ai în vedere modul prin care alimentația, sportul și obiceiurile îți influențează funcționarea întregului organism. Sperăm că toate aceste detalii despre importanța calciului te vor ajuta să să faci mici modificări în regimul celor dragi, dacă este cazul.
Fii mai sănătos!