Care este diferența dintre osteopenie și osteoporoză?

07-01-2022

Care este diferența dintre osteopenie și osteoporoză?

 

Dacă te confrunți cu dureri de spate, de mâini sau de șold atunci când faci cele mai simple mișcări, acestea ar putea fi un semn al osteoporozei. Totuși, este important să știi exact de ce afecțiune suferi. Știai că există diferențe între osteopenie și osteoporoză?

Și pentru ca tu să cunoști cu exactitate implicațiile fiecărei afecțiuni, ți-am pregătit o serie de informații pe care trebuie să le cunoști în legătură cu problemele la nivel osos.

Uite tot ce trebuie să știi despre diferențele dintre osteopenie și osteoporoză.

 

Osteopenie sau osteoporoză

Sistemul osos este elementul de bază al corpului, asigurând susținerea și motricitatea. Și deși osul este considerat unul dintre cele mai dure părți ale corpului, acesta poate avea de suferit.

Odată cu înaintarea în vârstă, oasele își pierd din rezistență din cauza scăderii nivelului de hormoni sexuali, adică estrogen și testosteron. Însă gradul de rezistență al oaselor poate varia și datorită:

- factorilor genetici;

- variațiilor etnice;

- factorilor de mediu, precum greutatea, activitatea fizică, consumul de alcool sau tutun.

Totuși, femeile sunt mai predispuse la afecțiuni osoase deoarece au un capital osos mai mic decât bărbații. Practic, femeile au densitatea osului mai mică, iar odată cu intrarea la menopauză, șansele de dezvoltare a afecțiunilor asociate cresc.

Așadar, care este diferența dintre osteopenie și osteoporoză?

Ei bine, osteopenia este o afecțiune osoasă caracterizată de o scădere a densității minerale osoase sub limita normală, înregistrând valori T între -1 și -2,5. Cu alte cuvinte, osteopenia este o zonă de tranziție sau un început al osteoporozei.

Așadar, osteoporoza reprezintă și ea o afecțiune a sistemului osos datorată scăderii densității minerale osoase. Spre deosebire de osteopenie, valoarea de referință a scorului T pentru catalogarea osteoporozei este sub -2,5. 

Află mai multe despre simptomele și cauzele osteoporozei.

 

Cum se manifestă osteopenia?

Din păcate, osteopenia nu își prevestește instalarea în organismul tău. Așadar, nu există simptome pentru a putea să-ți dai seama că suferi de această afecțiune. 

Poți preveni apariția osteopeniei prin asigurarea aportului zilnic de vitamina D și calciu care ajută la întărirea oaselor. Este important să vezi cum poți să ai mai mult calciu în organism și să te asiguri că incluzi în alimentație toate alimentele bogate în acest nutrient.

De exemplu, poți încerca suplimentul nutritiv Locomotor Biocalcium pentru menținerea sănătății oaselor și prevenirea osteoporozei. 

De asemenea, știai că bolile cronice de care poți suferi duc la apariția osteopeniei? Uite lista afecțiunilor pe care trebuie să le tratezi pentru a te feri de osteopenie:

- diabetul;

- afecțiunile tiroidiene;

- afecțiunile tractului digestiv de la nivelul intestinului subțire;

- bolile autoimune precum lupusul.

 

Și stilul de viață nesănătos favorizează osteopenia. Vorbim aici despre:

- sedentarism;

- consum de alcool și tutun;

- alimentație nepotrivită;

- greutate sub sau peste medie;

 

Osteoporoza – boala silențioasă

În copilărie și în adolescență oasele se dezvoltă, crescând în lungime și în densitate pentru a putea susține corpul. Până la 40 de ani ne putem bucura de o structură osoasă în formă, însă după această vârstă, oasele ating capacitatea maximă. 

Asta înseamnă că rezistența scade, apărând fragilitatea osoasă. Și deși există diferențe între osteoporoză și osteopenie, aceste afecțiuni debutează asemănător. Mai exact, insesizabil. Tocmai de aceea, osteoporoza este numită și boala silențioasă.

Ea se dezvoltă fără manifestări clinice precum durere, însă asta doar până la apariția unei fracturi din cauza fragilității osoase. 

Iar dacă vrei ca oasele tale să fie puternice cât mai mult timp, trebuie să ai în vedere importanța calciului pentru organism.

Totuși, osteoporoza poate fi detectată întâmplător cu ajutorul unei radiografii.

Iar dacă vrei să aflii cu exactitate dacă suferi de osteoporoză, poți să apelezi la măsurători pentru densitatea minerală osoasă. DEXA sau osteodensitometria este procesul sigur, rapid, non-invaziv prin care afli dacă ești predispus osteoporozei.

Iar pentru a putea evita fracturile osoase, citește despre remedii naturale pentru întărirea oaselor și articulațiilor.

Prevenirea și tratarea osteoporozei

Și pentru că îți spuneam mai sus că osteopenia este faza incipientă a osteoporozei, poți preveni boala silențioasă prin aceleași metode. 

Să recapitulăm:

1. Dacă ești sub tratament medicamentos pentru afecțiuni cronice specifice, întreabă medicul ce suplimente îți recomandă pentru creșterea rezistenței osoase.

2. Asigură-te că duci o viață activă și te antrenezi măcar 30 de minute în fiecare zi.

3. Ferește-te de consumul excesiv de alcool și tutun.

4. Fii atent cu alimentația și asigură-te că îți menții greutatea în parametrii optimi.

Încearcă cele mai sănătoase metode de slăbit pentru a scăpa de kilogramele în plus! 

Sperăm că articolul nostru te-a ajutat să înțelegi diferența dintre osteopenie și osteoporoză. Nu uita că este important să îți faci regulat câte un control pentru a te asigura că ești sănătos și în formă maximă.

Îți dorim zile cu sănătate și bucurii!