Sindromul burnout sau epuizarea psihică: cum să-l previi cu tratamente naturiste

09-06-2022

Sindromul burnout sau epuizarea psihică: cum să-l previi cu tratamente naturiste

 

În ultimul timp auzi tot mai des cuvântul ,,burnout’’, însă niciodată nu ai știut ce înseamnă el de fapt? Dacă membrii familiei sau persoanele din cercul de prieteni pronunță des această senzație și, mai mult, se vede pe fața lor oboseala, ar fi indicat să afli mai multe despre sindrom sau epuizarea psihică și cum se poate preveni cu ajutorul tratamentelor și remediilor naturiste.

 

Dar de unde o să afli toate aceste informații prețioase? Nu-ți face griji, ți-am pregătit un articol despre burnout și remedii naturale la îndemâna oricui. 

 

Ce înseamnă să fii în burnout sau să fii obosit și epuizat psihic?

Începem cu începutul, adică răspundem la întrebarea: ce e burnout-ul? Ei bine, literatura de specialitate a clasificat burnout-ul la categoria ,,sindrom’’, adică un complex de simptome asociate.

 

Astfel, sindromul burnout reprezintă epuizarea mentală, emoțională și psihică, fiind urmarea stresului acumulat pe termen lung și foarte lung. Oboseala cronică este un simptom asemănător cu cel al burnout-ului, însă poți să scapi de oboseală cu suplimentele naturale, cu sport și o alimentație sănătoasă.

 

Tipuri de burnout pe care trebuie să le știi

Află că există mai multe tipuri de burnout, mai exact trei, și anume:

-burnout individual – apare din cauza unui discurs interior pesimist, negativ și a standardelor prea înalte pe care ți le impui;

-burnout interpersonal – apare atunci când relațiile cu persoanele de acasă sau cele de la muncă sunt greu de gestionat,

-burnout profesional – apare din cauza unui management dezorganizat, deadline-uri nerealiste, suprasolicitare.

 

Care crezi că este tipul de burnout care îi afectează pe cei din familia ta sau din cercul de prieteni? 

 

Semnele și simptomele burnout-ului pe care trebuie să le știi

Din ce am discutat până acum, am înțeles că burnout-ul reprezintă epuizarea pe toate planurile (mental, fizic, emoțional). Însă mai există o paletă întreagă de simptome pe care trebuie să le afli, și anume:

-stare de oboseală permanentă (te pui obosit la somn, te trezești la fel de obosit),

-lipsa motivației (simți că nu mai are sens să faci nimic, oricum nu e bine),

-scăderea performanțelor profesionale sau școlare (depășirea deadline-urilor, munca incompletă, sentiment de incapabilitate),

-sentimentul de deconectare (simți nevoia să stai singur cât mai mult timp, să nu -socializezi cu colegii de muncă sau cu familia, consecință a stării de oboseală),

-modificarea rutinei de somn (treziri dese în timpul nopții, insomnii), 

-sentimente greu de gestionat (ești irascibil, frustrat, dezamăgit),

-scăderea capacității de atenție și concentrare (nu te mai poți concentra nici măcar la cele mai ușoare sarcini).

 

Cum previi sindromul burnout-ului?

Vestea bună este că sindromul burnout-ului poate fi prevenit și chiar tratat în faza de început. 

 

În primul rând, este recomandat să identifici factorii de stres din viața ta. Burnout-ul poate apărea și de la o relație greu de gestionat cu partenerul de viață, un alt membru al familie sau chiar cu un manager. 

 

Ai grijă la momentele de respiro sau de relaxare de pe parcursul zilei. Nu ai niciunul? Pe termen lung, acest lucru s-ar putea să-ți dăuneze. 

 

Fii atent la discursul tău interior. Ai cumva așteptări prea mari sau nerealiste de la tine? Îți spui des că nimic din ceea ce faci nu e îndeajuns de bine? S-ar putea ca acestea să fie sursa epuizării tale psihice. Amintește-ți că nimeni nu e perfect și nimeni nu realizează lucruri mărețe din prima încercare.

 

Oboseala cronică poate să apară și din cauza unui regim alimentar slab în nutrienți. Dacă nu mănânci corespunzător, nu ai energie, organismului tău îi lipsesc vitaminele și mineralele, și de aici te așteaptă doar un șir lung de consecințe neplăcute. Hai să aflăm mai multe despre acest aspect și ce tratamente naturiste pentru prevenirea burnout-ului poți integra în dieta zilnică.

 

Poți preveni epuizarea fizică cu ajutorul tratamentelor naturiste?

Desigur, indiferent că discutăm despre ceaiuri, tincturi sau suplimente nutritive, toate pot face parte din arsenalul grijii față de tine. Uite care sunt cele mai recomandate remedii naturiste pentru prevenirea burnout-ului.

 

Vitamine și minerale pentru oboseală și stres de la burnout

Dacă ai pe cineva în anturaj lipsit de energie, stresat și foarte irascibil, îi poți recomanda un set de analize și vitamine pentru oboseală și stres

 

Fie că-i vorbești despre beneficiile ciupercii tibetane Cordyceps Sinensis sau de spirulina naturală, care reglează producția de hormoni ai stresului (adrenalina și noradrenalina), orice alegere e potrivită.

 

De asemenea, alte minerale de care ai nevoie să gestionezi mai bine stresul sunt zincul și calciul. Ți-am pregătit două liste cu:

-alimente bogate în zinc,

-alimente care conțin calciu

 

pentru o dietă completă care să te ajute la prevenirea epuizării.

 

Remedii pentru starea de amețeală și oboseală cauzată de epuizare psihică

Primul stadiu al burnout-ului nu vine doar cu oboseală, ci și cu amețeli sau insomnii. Însă nu trebuie să-ți faci griji, există remedii naturale pentru starea de amețeală și oboseală.

 

În acest caz, igiena somnului este foarte importantă, ca să nu mai vorbim de hidratarea cu apă curată, lipsită de impurități. Vezi cum te ajută bagheta cu turmalină la purificarea apei.

 

Încearcă tehnici de relaxare pentru reducerea stresului la tine acasă

Burnout-ul nu este nimic altceva decât consecința stresului prelungit asupra sistemului nervos, care are efecte neplăcute asupra întregului organism. Recomandarea noastră este să încerci cât mai des tehnici de relaxare pentru stres

 

Folosește în fiecare zi, în reprize scurte papucii pentru reflexoterapie și nu uita de masca cu turmalină pentru ochi

 

Fii mereu sănătos!

 

Obține 20% reducere!

 

Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.

 

Click aici-> Mă înscriu!